Een dag in het leven van een fotograaf | Behind the scenes

Een dag in het leven van een fotograaf | Behind the scenes

Gelukkig hebben de meeste mensen wel door dat ‘fotograaf zijn’ meer inhoudt dan alleen de grote knop van een camera indrukken. Maar wat er verder allemaal bij komt kijken, is toch vaak nog onduidelijk. Begrijpelijk, want daar hoor je vaak weinig over.

Ik laat wel eens zien hoe een fotoshoot er aan toe gaat ‘achter de schermen’, maar wat doe ik verder zoal op een dag? Ik neem jullie mee naar afgelopen woensdag; een dag met heel uiteenlopende invulling.

Los van de ‘normale’ dingen die ik deze dag heb gedaan, had ik ook een ontzettend leuke fotosessie; een ‘surprise makeover’-shoot voor de 16e verjaardag van een heel stoere meid. Tot op het moment dat we elkaar de hand schudden, wist ze nog niet dat ze dit bijzondere cadeau van haar moeder zou krijgen. Een échte verrassing dus, waar de jarige vol enthousiasme op reageerde. Super leuk!

Maar laten we eerst terugspoelen naar woensdagochtend:

AANKLEDEN

First things first; aankleden. Overbodige stap om te melden? Wacht even; gezien ik ga fotograferen met klanten is het belangrijk dat ik:
1. er netjes/leuk uitzie;
2. maar niet zúlke nette kleren aanheb, dat ik er niet mee op de vieze grond kan liggen;
3. makkelijk iets uit kan trekken als ik het warm krijg;
4. en ik me flexibel kan bewegen.

Klinkt misschien als een heel eisenpakket, maar ik vind het gewoonweg fijn als vorm en functie elkaar aanvullen. Je bent toch de hele tijd in beweging en tijdens een shoot is er al genoeg om op te letten. Gelukkig trek ik mijn fijnste shoot-combinaties zo uit de kast; geen gedoe in de ochtend!

.
.

MAILS & BELLEN

De dag beginnen met koffie, mails en telefoontjes; een combinatie die de meeste mensen wel zullen kennen. Ik beantwoord aanvragen, plan fotosessies en contacteer mogelijke nieuwe locaties.

.
.

MARKETING

Erg belangrijk; het kenbaar maken aan de wereld wat je doet. Het goed bijhouden van social media, het bedenken van leuke manieren om ‘mijn’ soort mensen aan te spreken en het opbouwen van contacten zijn punten waar veel tijd in gaat zitten, maar die ik ook erg leuk vind.

.
.

LAATSTE VOORBEREIDING SHOOT

Ik neem nog even mijn aantekeningen door voor de fotoshoot van vanmiddag, zoals ideeën voor houdingen, sfeer, of ik alles heb van mijn inpaklijst en verdere belangrijke punten.

.
.

INPAKKEN

Tijd om alles in mijn auto te pakken!

Doordat de shoot van vanmiddag een verrassings-fotoshoot is en ik niet van te voren met de meid in kwestie heb kunnen overleggen, neem ik verschillende outfits en sieraden mee, zodat ze op locatie kan kiezen wat ze zelf het mooist vind. Dit zit allemaal in de grote blauwe tas.

Het samenstellen van de outfits doe ik vrijwel altijd ruim een week van te voren, zodat er nog dingen gekocht of geregeld kunnen worden als het nodig is. Wat misschien ook leuk is om te zien; zo ziet het proces eruit (inclusief: ‘zoek de kat’):

.
.

FOTOSHOOT

Yes, tijd om te fotograferen! De verrassing viel gelukkig in heel goede aarde, het was een erg goed idee van haar moeder! We hebben het erg leuk gehad en het weer was ook nog eens lekker mild; ideaal!

Dit is trouwens echt een van mijn favoriete locaties in Nederland; een lekkere industriële en urbex*-waardige plek. Zo vervallen zijn niet veel gebouwen hier en er zijn al helemaal weinig van zulke plaatsen waar je ook nog eens mag fotograferen. Ik ben heel dankbaar dat deze er nog is!

(*Urbex is de veelgebruikte afkorting van ‘urban exploring’, wat de populaire term is voor het ontdekken en bezoeken van vervallen locaties).

.
.

DE DAG AFRONDEN

Eenmaal weer thuis trek ik schone kleren aan en importeer ik de foto’s in Lightroom. Ondertussen beantwoord ik nog even wat mails/berichtjes en bereid ik alvast de factuur voor van de shoot van vandaag nu alles nog vers is, zodat ik hem meteen mee kan sturen als ik de foto’s heb bewerkt. Maar dat is voor andere dagen!

Ik heb natuurlijk niet dagelijks fotoshoots, maar toch omvatte deze dag goed waar ik zoal mee bezig ben; het voorbereiden van shoots en styling, foto’s uitzoeken en nabewerken, fotograferen (uiteraard), marketing, klantenconact, administratie, nieuwe locaties vinden en bezoeken en nog veel meer.

.
.

En, speciaal voor jullie alvast een preview van de shoot:

.

.

.

WANNEER IS JOUW AVONTUUR?

Heb je vragen of wil je je fotoshoot boeken? Neem gerust contact met me op!

.

  .

  .

  MEER NIEUWS EN (ACHTER DE SCHERMEN) UPDATES

     

  .

  .