Verloop fotoshoot Dieselpunk | Behind the scenes

Verloop fotoshoot Dieselpunk | Behind the scenes

Met vintage-model Rianne van Haaften had ik een wel heel bijzondere fotoshoot; een shoot compleet in dieselpunk-stijl.

Hoe hebben we deze bizarre fantasie-wereld tastbaar gemaakt? Ik neem je mee in het proces van de shoot.

Wat Dieselpunk inhoud? Stel je voor: de stijl van de Tweede Wereldoorlog, maar dan in een post-apocalyptisch jasje. Dus; veel militaire invloeden, sci-fi technologie en hier en daar een tikje pinup – in een vervallen wereld, mogelijk na een atoomramp.

Dieselpunk is het iets minder bekendere zusje van het fantasy genre ‘steampunk’, waarin de Victoriaanse tijd met de apocalypse wordt gemixt. Populaire voorbeelden van dieselpunk zijn bijvoorbeeld de games Fallout, Bioshock en Wolfenstein. He-le-maal ‘my cup of tea’!
.
.

STAP 1: HET OVERLEG / DE STYLING

Vanuit het thema zijn we informatie en inspiratie gaan verzamelen om een zo sterk mogelijk resultaat neer te zetten. In dit geval maakte styling daar een belangrijk deel van uit. Super!

Doordat Rianne als model een enorme liefde heeft voor de eerste decennia van de vorige eeuw, heeft ze een prachtige collectie vintage kleding en accessoires in haar bezit.

Met haar items en kennis van vintage make-up en -haardracht, was de basis voor een geslaagde shoot al snel gelegd.

Met stoere accessoires uit mijn bestand (onder andere een militair hoedje uit de Sovjet-tijd dat ik acht jaar geleden in Kroatië heb gekocht – ik WIST dat het ooit van pas zou komen!), konden we de styling net dat extra zetje richting dieselpunk geven.

.
.

STAP 2: DE LOCATIE

Zonder epische locatie geen epische fotoshoot, uiteraard. Ik had een ontzettend gave locatie in gedachten, die niks minder dan perfect bleek te zijn voor dit avontuur. Een waar ‘urban wasteland’ – en dat gewoon in Nederland. Het is mega zeldzaam, maar het kan!

Toen we door het vervallen, industriële gebouw liepen om te ‘scouten’ naar mooie plekjes, verzuchtte Rianne dat het net was alsof ze door een van haar games liep. Ik denk dat ze daarmee precies de spijker op de kop sloeg; precies dát, het wanen in een andere wereld, maakt dit zo onwijs gaaf!

Oké; ik zal jullie niet langer weerhouden van de foto’s van deze spectaculaire locatie:

.

.
.

STAP 3: DE FOTOSHOOT

Eindelijk was het dan zover! Ik had een boel tassen om mee te nemen; spullen voor de shoot zelf (camera, flitsapparatuur, etc) en spullen om de laatste puntjes op de I te zetten qua styling. En dit was alleen nog maar mijn deel…

Goede flitsers (op accu, want: geen elektriciteit in vervallen locaties) zijn erg belangrijk voor het fotograferen van portretten in vervallen gebouwen; het is er vaak donker.

Dit was tijdens het eerste deel van de shoot, waar Rianne er nog netjes uit zag.

.
.

STAP 4: DE NABEWERKING

Hier was ze niet zo netjes meer…

Nabewerking wordt nog al eens onder- of overschat, heb ik gemerkt. Er is met nabewerking veel mogelijk, maar slechte foto’s kunnen niet ‘goed’ gemaakt worden met nabewerking.

Goede foto’s kunnen wél beter/mooier/opvallender gemaakt worden. Nabewerking hoort er daarom voor vrijwel elke fotograaf gewoonweg bij; een foto zo uit de camera is niet ‘af’.

Het versterken van sfeer is voor mij het belangrijkste deel van de nabewerking. Dit doe ik door de kleuren, lichtinval en de focus op het onderwerp te ‘finetunen’.

.
.

STAP 5: EINDRESULTAAT

Een greep uit de foto’s die we hebben gemaakt:

Pinup dieselpunk steampunk kostuum cosplay fotoshoot fotografie foto’s professioneel Rotterdam Breda vervallen urbex portretten Ruwmantisch

Pinup dieselpunk steampunk kostuum cosplay fotoshoot fotografie foto’s professioneel Den Bosch Gorinchem vervallen urbex portretten Ruwmantisch

Madmax post apocalyptic fantasy scifi urbex steampunk vervallen industrieel stoer photoshoot fotografie portretten fallout Ruwmantisch

Dieselpunk Madmax post apocalyptic urbex steampunk vervallen industrieel stoer fotoshoot fotografie portretten portretfotograaf Ruwmantisch

Pinup dieselpunk steampunk fallout fantasy fotoshoot fotografie foto’s professioneel stoer vervallen urbex industrieel ruw Ruwmantisch

De rest van deze gave foto’s is HIER in mijn portfolio te zien!

.
.

STAP 6: HET NAGENIETEN

Het was fantastisch; van dit soort fotoshoots gaat mijn hart héél veel sneller kloppen. Rianne heeft vol overtuiging laten zien hoe onwijs badass ze is en ik ben trots op het resultaat dat we hebben neergezet!

Dit zegt Rianne er zelf over:

“Een shoot bij Ruwmantisch, is zoveel meer dan alleen de prachtige foto’s. Ik heb zo genoten van de fotosessie met Eline.

Alleen de voorbereiding was al geweldig leuk. Wat doe je aan en wat neem je mee, Eline denkt goed mee en heeft zelf ook erg veel props en accessoires die de foto’s helemaal af maken.

De locatie zelf was echt geweldig, alsof je zelf in een game of film meespeelt. Er zijn op een locatie zoveel mooie plekken, dit zorgt voor een fijne variatie in het uiteindelijke resultaat. Dit helpt ook enorm met het inleven in de foto’s.

Eline komt niet alleen tijdens de voorbereiding met goede ideeën, maar ook tijdens het fotograferen geeft ze goede aanwijzingen. Zo weet je dus of je als model goed bezig bent, en dat is fijn.

En dan natuurlijk nog het uiteindelijke resultaat. Toen ik de foto’s van Eline heb gehad, ben ik er een paar keer doorheen gebladerd, wat zijn ze mooi.

De foto’s zijn met zorg geselecteerd en bewerkt en door de bijzondere setting zijn dit foto’s en herinneringen die mij waarschijnlijk een leven lang bijblijven.”

.

.

WANNEER IS JOUW AVONTUUR?

.
Kriebelt het nu en wil je dit zelf ook meemaken? Neem gerust contact met me op:

.

  .

  .

  MEER NIEUWS EN (ACHTER DE SCHERMEN) UPDATES

     

  .

  .